Underleir

Om leiren

En skjermfri uke med hvile, læring, friluftsliv og sjølberging for nybegynnere i naturskjønne Øksendal.

Leirens bakgrunn

Underleir starta med én person som ble voldsomt inspirert av å høre om The Looplore Experiment, og det tok ikke lang tid før over 60 mennesker var gira på å ta en sommeruke på leir. Leiren har vokst ut av miljøet på underskog.no, der folk med en viss interesse for hva livet har å by på bytter tjenester, diskuterer og fjaser.

Dette er en godlynt leirskole, et konsept vi har funnet på selv, som betyr at trivsel er i fokus. Underleir er én del leirskole for voksne, én del spleiselag, og en dæsj dugnad. Leirdeltakere skal spise godt, sove godt, lære godt, og alle trekker i samme retning.

Leirskolen arrangeres på Phillipshaugen Lodge i Øksendal i Møre og Romsdal.

Leiren er organisert av en frivillig komité med drahjelp fra gode allierte (rødskjorter), lokale støttespillere i Øksendal og en viss dugnadsinnsats fra leirdeltakerne.

Vår filosofi

Felles måltid med utsikt mot Hjelbønebba … om du ser samme vei som fotografen da!

Vi tror at alle voksne har godt av mer lek, nærhet til natur og ny praktisk kunnskap. Jobbene våre er ofte stillesittende og livene våre blir stadig mer preget av teknologi. På Underleir oppfordrer vi alle til å løfte snuten opp fra skjermen og få nye venner, ny kunnskap og nye trevler i hendene.

Vi håper du vil bruke tida di litt annerledes på leirskole: Legge fra deg mobiltelefonen og møte mennesker ansikt til ansikt. Lære deg noe helt nytt, og tillate deg å feile.

Det sagt, er vi mot tvungen sosialisering. Her er det ingen obligatoriske oppmøter, og blir man lei av selskapet på leiren er det lov å gå seg en tur. Underleir skal være et sted der man bruker tida si godt. Det betyr å bruke den på akkurat det man vil. Av opplagte grunner serveres måltidene til faste tider, men utover det er Underleir et sted for frittgående individer.

Vi er mer inspirert av Camp grounded og Looplore, enn av Woodstock eller Indremisjonen.

Vi ønsker å bruke nærområdet og naturen best og mest mulig. Underleir skal være et positivt innslag i Øksendal. Vi vil gjerne gi bygda noe tilbake, rydder opp etter oss, og tar generelt hensyn.

Leirreglement

 1. Barn har ingen adgang. Vi har satt en nedre aldersgrense på 18 år og forutsetter at leirdeltakerene er voksne individer som styrer seg selv.
 2. Hunder og deres eiere må sove i telt på teltplassen vår. Hunder kan ikke bli med innendørs.
  … og husk at det er sau i området. En sauebonde har lov til å skyte en hund om den nærmer seg sauene hans! Da er det ekstremt viktig å overholde båndtvangen.
 3. For å holde prisene nede forutsetter vi at leirdeltakere kan ta en økt eller to på kjøkkenet og hjelper til med opprydding. Dette vil bli organisert gjennom en “ordenselev”-ordning, som på skolen i gamle dager.
 4. Phillipshaugen lodge har skjenkebevilling, og det er ikke lov til å nyte medbrakt alkohol innenfor bevillingsområdet. Det er imidlertid muligheter for dette utenfor leirområdet.
 5. Ved kurs og enkelte fellesaktiviteter vil du bli bedt om å legge fra deg mobiltelefonen.
  … men ikke legg ut på langtur uten å si hvor du drar til leirledere, samt ta med mobiltelefonen! Skulle det skje noe, kan den redde liv.
 6. Det skal være trivelig for alle på leirskole. Bidrar du til utrivelighet, kan du bli kontaktet av arrangørene eller andre deltakere, og vi vil diskutere om Underleir er noe for deg.
  … og apropos det: Vi plager ikke naboer med støy, søppel eller annen forurensning. Det skal være hyggelig å ha oss på besøk!

Ellers gjelder kardemommeloven og følgende trivselsregler:

 • Ikke vær kjip: Det burde være greit. Synes folk du er kjip, vil de være kjipe tilbake og da har vi en ond sirkel.
 • Ikke vær på nett: Det er så utrolig vanskelig å leke med folk samtidig som en sjekker Facebook på mobilen.
 • Ikke snakk jobb: På Underleir er vi alle leirdeltakere, ikke lærere, advokater, arbeidsledige, kunstnere eller hva enn slags stempel voksenlivet har satt i panna vår.
 • Vær rampete! En god rampestrek er gøy å planlegge og gjennomføre.
 • Vær inkluderende: Alle skal med om de har lyst. Sier noen at de vil ‘gå seg en tur’, lar du dem gå!
 • Ikke plag lokalbefolkningen: Med mindre de synes det er hyggelig! Folket i Øksendal er nordmøringer. Vi nordmøringer er ikke det mest utadvendte folkeslaget i Norge, det er Sunnmøringene. Derfor kan det av og til føles som du må tvinge svar ut av oss. Det kraftigste superlativet er «Jaaaaau, det e no ikkje så værst.” Altså kan man gå ut fra at folk er langt mer positive enn de virker.
 • Lek! Enkelt og greit. Det er lov, det er sunt og vi savner alle å gjøre det, innerst inne.
 • Vær raus med klemmene (NB: Utgår pga pandemi i 2020)
  Er noen pjusk, kan det av og til hjelpe med en møljeklem. NB: Lokalbefolkningen er ikke så veldig klemmete av seg, det er en kulturell greie og kan kureres med intens eksponeringsterapi. Forvent dog ikke at de slapper av de første 500 klemmene.
 • Respekter andres søvn
  Folk som vil sove, må få sove. Iallefall på natta. Så list deg i gangene om du kommer inn etter leggetid og vis hensyn.
 • La sjefsmatronen drikke morgenkaffen sin
  Det er ikke lov å snakke til Eir før hun har fått sin første kaffe om morgenen. Dette er kun av hensyn til leirdeltakernes ve og vel.

Praktisk informasjon

Ankomst og avreise

Du er velkommen til å ankomme leirstedet allerede søndag fra kl. 16. Det blir stilt frem bålpanne rundt ca. kl. 18, for den som har lyst til å lage seg et varmt måltid ved ankomst, men ellers er det ikke lagt opp til felles servering av mat denne dagen.

Hvis du har vansker med å finne frem, eller trenger hjelp til å ordne transport det siste stykket fra Øksendalsøra til Phillipshaugen, så ta kontakt med leirkomitéen, så finner vi ut av det.

Mandag morgen før frokost heiser vi flagget og starter leiren. Lørdag kveld avslutter vi rundt leirbålet i Ytremisjonen (v2.0). Søndag er avreisedag. Det vil da bli servert brønsj kl. 10 før hjemreise senest kl 14.

Dagsprogram

Du styrer din egen tid på leir, men alt av måltider og organiserte aktiviteter finner du til faste tidspunkt, som angitt i denne oversikten:

DAGSPROGRAM
09:00: Frokost
10:00  Kurs (hvis du vil)
13:00: Lunsj
14:00 Kurs (hvis du vil)
17:00 Middag
18:00 Fritid, spill, yoga, tur, gratisaktiviteter
21:00 Kveldsmat
…. Leirbålsosialisering for den som har lyst til det utpå kvelden

Vær obs på at du kommer til å bli satt opp med kjøkkentjeneste et par vakter i løpet av uken. De dagene du har kjøkkenvakt må du møte en halvtime før måltidet starter for å hjelpe til med å gjøre klart og beregne cirka en halvtime etter måltidet til å rydde og vaske opp.

Under frokosten gir leirkomitéen fellesbeskjeder og det er her påmelding til de mer løselig organiserte aktivitetene finner sted.

Om Phillipshaugen

Stedet er Phillipshaugen, Øksendal, Møre og Romsdal, Nordvestlandet.

For omtrent hundreogtjue år siden forelsket den engelske adelsmannen Lort Phillips seg i Øksendal, og fikk reist flere hus og hytter der han og hans venner kunne bo når de kom til Øksendal for å fiske i elven Usma.

På Phillipshaugen ligger et hovedhus, en hytte og et nyere bygg, som har huset hundrevis av gjester til diverse arrangement. Hovedhuset ser ut som det gjorde da Lorten og hans venner residerte her.

Phillipshaugen Lodge var tidligere eid av Det norske misjonsselskap, men ble i 2014 solgt til en gjeng som så potensialet for helårsturisme.

Om Øksendal

Øksendal liger nesten helt innerst i Tingvollfjorden, like vest for Dovrefjell og Trollheimen. Her er mange muligheter for naturopplevelser, enten du vil fiske, gå korte eller lange fotturer, bade, eller kikke på flora og fauna. Spesielt kjent er ski- og fjellturmulighetene i området.

Øksendal var en egen kommune fram til 1960. Det er omtrent 350 trivelige sjeler som kaller dalen for sitt hjem i dag.

Scroll to top